Lapland Experience

4-daagse

avontuurnatuurindividueel programma
Programma

Aankomst op Rovaniemi luchthaven. Opname bagage en meet & greet met een van de lokale gidsen die ons de komende dagen zal begeleiden. Lunch en een wedstrijdje ijskarten staan nog op het programma.

Vertrek met single sneeuwscooter voor een 2-daagse tocht door een winter wonderland. De nadruk ligt op het rijden met de sneeuwscooters. Omdat jullie een privégids hebben, bepalen jullie zelf het aantal stops. Tijdens de 2-daagse wordt ook nog een bezoek aan een rendierboerderij voorzien. Hier maken jullie een kort ritje.

Huskysafari van 10 km in de voormiddag. Transfer naar de luchthaven en terugreis naar Brussel.

Accommodatie

Check-in
2022-02-11

Check-out
2022-02-12

Pekankatu 9, 96200 Rovaniemi, Finland

Hotel Arctic City ligt in het centrum van Rovaniemi op 2 minuten wandelen van Koskikatu, de belangrijkste straat van Rovaniemi.

Het hotel heeft 3 type kamers: classic (16m²), style (17m²) en junior suites (40m²). De classic kamers zijn klein en naar onze mening enkel geschikt voor single of dubbel gebruik. Alles classic kamers hebben een bad of douche terwijl de styles kamers een douche hebben. De 2 junior suites hebben een privé sauna.

Aan het hotel zijn 2 restaurants verbonden. Monte Rosa is het restaurant waar het ontbijt (dagelijks tussen 7u00 en 10u00 behalve zondag 8u00-10u30) en het half pension wordt geserveerd. A la carte maaltijden zijn hier ook mogelijk. Bull Bar & Grill serveert gerechten uit de Noord-Amerikaanse keuken.

Check-in
2022-02-12

Check-out
2022-02-13

Luukonniemi 17, 97250 Ylitornio, Finland

De huisjes van Napapiirin Järvilomat liggen aan het bevroren meer van Iso-Vietonen, op nog geen 50 minuten rijden van Rovaniemi en Pello. Elk huisje beschikt over een eigen sauna, gratis WiFi en een terras met uitzicht op het meer. De huisjes zijn voorzien van een volledig uitgeruste keuken, houten meubels en een zithoek met een open haard, een flatscreen-tv en een dvd-speler. Daarnaast is er een wasmachine aanwezig. In het saunagedeelte zijn 2 douches en een toiliet. Verder is er nog 1 apart toilet.

Diner en ontbijt worden in de cabin geserveerd. Water en sapjes zijn voorzien bij de maaltijden. Frisdranken en alcoholische dranken zijn betalend en moeten op voorhand besteld worden. U verblijft hier in ‘the middle of nowhere’ waardoor er geen winkel in de nabije omgeving is.

Eenvoudige maar zeer sfeervolle cabins. Back to nature!

Check-in
2022-02-13

Check-out
2022-02-14

Pekankatu 9, 96200 Rovaniemi, Finland

Hotel Arctic City ligt in het centrum van Rovaniemi op 2 minuten wandelen van Koskikatu, de belangrijkste straat van Rovaniemi.

Het hotel heeft 3 type kamers: classic (16m²), style (17m²) en junior suites (40m²). De classic kamers zijn klein en naar onze mening enkel geschikt voor single of dubbel gebruik. Alles classic kamers hebben een bad of douche terwijl de styles kamers een douche hebben. De 2 junior suites hebben een privé sauna.

Aan het hotel zijn 2 restaurants verbonden. Monte Rosa is het restaurant waar het ontbijt (dagelijks tussen 7u00 en 10u00 behalve zondag 8u00-10u30) en het half pension wordt geserveerd. A la carte maaltijden zijn hier ook mogelijk. Bull Bar & Grill serveert gerechten uit de Noord-Amerikaanse keuken.

Praktische informatie

De COVID-19-reisbeperkingen zijn opgeheven in Finland. Reizigers hoeven geen bewijs te leveren van vaccinatie, herstel van COVID-19 of een negatief testresultaat.

Voor EU-burgers volstaat een identiteitskaart of internationaal paspoort geldig voor de periode van het verblijf. Voor mensen die in België resideren maar een andere nationaliteit hebben volstaat de verblijfskaart NIET! Dit is geen geldig document om mee te reizen. Niet EU-burgers moeten contact nemen met de ambassade om te checken of er bijkomende documenten nodig zijn om naar Finland te reizen. Kinderen dienen ook in het bezit te zijn van een kids-ID.

De winterperiode in Lapland kan al starten in de maand oktober en loopt tot de maand mei in het hoge noorden. De maanden december tot februari zijn de koudste maanden met gemiddelde maximumtemperaturen tussen -7°C en -10°C. Uitschieters tot -35°C komen bijna elke winter wel eens voor. U goed kleden in laagjes is de boodschap!

Om de weersvoorspelling te volgen, adviseren wij om de website van het Fins Meteorologisch Instituut.

De dag met het minste daglicht valt steeds op 21 december. De zon komt dan op om 11u07 en gaat onder om 13u22. Het is uiteraard niet zo dat het ervoor en erna helemaal donker is.  In januari gaan de dagen gemiddeld elke dag bijna 7 minuten meer daglicht geven. Indien u kiest om de reis in de donkerste periode te ondernemen dan passen wij de excursies hier zoveel mogelijk op af.

Check de website Timeanddate voor het overzicht van zonop- en zonsondergang.

Het noorderlicht of Aurora Borealis is een van de meest spectaculaire natuurfenomenen. Bij velen staat dit hoog op de bucketlist. Jammer genoeg is dit niet op afroep zichtbaar. Het verschijnsel is waarneembaar boven de poolcirkel van de herfst tot begin van het voorjaar. Verder moet er zonneactiviteit zijn, bewolking achterwege blijven en moet artificieel licht zoveel mogelijk afwezig zijn.

De beste tijd van de avond is tussen 21u00 en 01u00. Op de meest toeristische plaatsen gaat men daarom op deze momenten speciale excursies organiseren waarbij men de deelnemers meeneemt naar een locatie ver van lichtvervuiling om de kansen op waarneming te optimaliseren.

Ter plaatse krijgen jullie voor de excursies steeds:

 • 2-delig pak (jas en broek) of onesie
 • Helm met vizier of helm met skibril (extra skibril!)
 • Schoenen

Verder voorziet de lokale organisatie indien gewenst handschoenen, een extra paar sokken en balaclava. Zelf mee te nemen: thermisch ondergoed, skisokken, losse broek of jogging en fleece voor onder het pak te dragen, sjaal, muts, eigen balaclava of handschoenen. Het is niet nodig om een skipak mee te nemen.

Tip: neem een eigen skibril mee indien u er eentje hebt. Op die manier kan u snel van bril wisselen indien de bril bevriest en de zichtbaarheid afneemt.

Fins is de officiële taal en is voor de meesten van ons totaal onverstaanbaar. Het Samisch – of oneerbiedig Laps – wordt nog maar door een zeer beperkte groep mensen gesproken. De meeste Finnen spreken echter redelijk goed Engels zodat er zelden een taalbarrière zal zijn.

Euro. U kan overal met een bankkaart of kredietkaart betalen.

Op café of restaurant verwacht het personeel geen fooien. Uw gids gaat dit wel appreciëren.

In Finland is het 1 uur later in vergelijking met België en Nederland. Alle weergegeven tijden in het programma zijn steeds lokale tijden!

De sneeuwscooter is het vervoersmiddel bij uitstek om u door dit winter wonderland te verplaatsen. Bij de meeste excursies die wij aanbieden gebeurt het transport met een sneeuwscooter. Bij de excursies wordt er een onderscheid gemaakt tussen excursies in groep en excursies met een privégids. Privé excursies zijn wel wat duurder maar daartegenover staat een veel flexibelere invulling. Zeker voor de iets sportievere rijders gaat dit een enorme meerwaarde zijn.

Het rijden op zich is gemakkelijk. Alle machines zijn automaten. De controle gebeurt bijna uitsluitend met de gashendel. Van zodra je deze lost komt de sneeuwscooter snel tot stilstand. De rem wordt enkel als backup gebruikt.

De handvaten en gashendel zijn verwarmd waardoor u niet zo snel koude handen zal krijgen. De temperatuur is naar wens in te stellen. Voor de tweede persoon op de sneeuwscooter zijn er geen verwarmde handvaten. De sneeuwscooters  zijn maximaal 2 jaar oud en halen een maximumsnelheid van 110 km/uur. Rustige chauffeurs moeten niet panikeren. Door de 3 verschillende standen bepaalt u zelf snelheid en acceleratie. Voor meerdaagse tochten kan een racemodel aangevraagd worden.

De sneeuwscooters zijn verzekerd tegen ongevallen maar er blijft een franchise van 1.500 euro per accident. De franchise kan  gedeeltelijk worden afgekocht tot 350 euro per accident. Kostprijs per dag: 25 euro, op voorhand te reserveren of ter plaatse te regelen voor vertrek van de excursie.

Voorwaarden

De annuleringskosten zijn variabel volgens het tijdstip van annulering. De juiste datum van de annulering wordt bepaald door de datum van ontvangst door de organisator. Alle bedragen zijn aangeduid per persoon. Onderstaande kosten slaan op het landarrangement. Kosten verbonden aan de annulatie van vliegtuigtickets zijn variabel, in functie van de ticketvoorwaarden die bij boeking worden doorgegeven.

 • Tot 93 dagen voor afreis: 20% van de totaalprijs
 • Van 92 tot 62 dagen voor afreis: 35% van de totaalprijs
 • Van 61 tot 32 dagen voor afreis: 60% van de totaalprijs
 • Van 31 tot 9 dagen voor afreis: 80% van de totaalprijs
 • Vanaf 8 dagen voor afreis: 100% van de totaalprijs

Naamswijzigingen zijn kosteloos mogelijk voor het landarrangement. Naamswijziging voor een vliegtuigticket is niet mogelijk.

Indien gewenst sluiten wij bij Allianz een annulatie- en bijstandsverzekering af. Kostprijs 7,5% op de reissom. Meer info in het document in bijlage.

Overzicht Reis

1595 €

vanaf prijs, per persoon
Vrijdag 11 tem maandag 14 februari, 3 nachten
De vluchten worden uitgevoerd door Finnair. Check-in en handbagage zijn inbegrepen.

11/02  Brussel – Helsinki   07.30-11.00  AY1550

11/02  Helsinki – Rovaniemi   12.10-13.30  AY533

14/02  Rovaniemi – Helsinki   14.10-15.30  AY534

14/02  Helsinki – Brussel   16.40-18.20  AY1545
Verblijf van 2 nachten in hotel Arctic City (3*+) in een classic tweepersoonskamer inclusief ontbijt + 1 nacht in een cabin

Check-in bij aankomst, check-out om 12u00.Inclusief

 • De basisprijs van 1.595 euro is op basis van minimum 5 deelnemers!
 • Vluchten met Finnair inclusief 23 kg check-in bagage en 8 kg handbagage
 • Transfers ter plaatse
 • Verblijf van 2 nachten (11-12/2 + 13-14/2) in hotel Arctic City in een classic kamer met ontbijt
 • Verblijf van 1 nacht in een chalet 12-13/2 inclusief ontbijt
 • Lunch op 11/2, 12/2 en 13/2
 • Diner op 12/2
 • 11/2 – wedstrijdje ijskarten
 • 12-13/2 – 2-daagse tocht met single sneeuwscooters inclusief bezoek aan de rendierboerderij inclusief kort ritje van 600 meter
 • 14/2 – huskysafari van 10 km
 • Gebruik thermische kleren voor 4 dagen


Exclusief

 • Diners op 11/2 en 13/2
 • Single gebruik van de kamer: +160 euro voor 2 nachten (11/2 + 13/2)
 • Meerprijs hotel Arctic Light (4*+) ipv hotel Arctic City (3*+): +150 euro pp op basis van een dubbel magic kamer
 • Meerprijs bij 3-4 deelnemers: +170 euro
 • Gedeeltelijk afkoop eigen risico sneeuwscooter: zie rubriek sneeuwscooters
 • Optionele verzekeringen: zie rubriek voorwaarden