Arctic Light ****+

4-daagse Fins-Lapland

Luxealle lapse activiteitenbegeleide reishotel arctic lightactief
Programma

Icefloating

Aankomst op Rovaniemi luchthaven. Opname bagage en meet & greet met een van de lokale gidsen die ons de komende dagen zal begeleiden. Lunch en passen van de thermische kleren en aansluitend transfer naar hotel Arctic Light.

Afspraak in de lobby en wandeling naar restaurant Nili (50 meter). Een gevuld buikje doet beter drijven. Ideaal voor de eerste excursie van de reis: ice-floating. Tenzij je een echte ijsbeer bent, mag je zwembroek of -pak thuis laten. Je krijgt een speciaal survivalpak om het Arctische water te trotseren. Met wat geluk zie je ondertussen het Noorderlicht dansen in de lucht.

Volledige dag met sneeuwscooter + rendierboerderij + sneeuwschoenwandeling

Na de rij- en veiligheidsinstructies vertrek je voor een tocht richting rendierboerderij. Ter plaatse is er een Arctic Circle Crossing Ceremony, verneem je alles over het reilen en zeilen op de boerderij en maak je ook kort ritje met een rendierslee. De invulling blijft een verrassing: bij sommigen gaat het pijlsnel, bij anderen stapvoets.

Na de lunch op de rendierboerderij gaat het verder met de sneeuwscooters. De groep kan indien gewenst opgesplitst worden om aan een verschillende snelheid te rijden. Zo kan iedereen op zijn/haar manier maximaal genieten van het rijden. De gids stopt ook regelmatig zodat er foto’s genomen kunnen worden.

Namiddag wordt er nog gestopt voor een wandeling met sneeuwschoenen. Dit is best een inspannende activiteit vooral voor de personen die de kop trekken. Na de wandeling krijg je een warme koffie of kopje bessensap vooraleer terug te keren naar de het safarihuis.

Diner in restaurant Arctic.

Huskysafari + sneeuwscootertocht van 4 uur + initiatie ijsvissen + optioneel Santa Claus Village

Vandaag staat er een tocht van +/- 14 km met de husky’s op het programma. Voor velen is behoort dit tot de hoogtepunten van de reis. Voor vertrek krijg je de rij-instructies en de nodige tips. Geen zorg: het besturen van de hondenslee is heel eenvoudig. Je neemt per 2 plaats in de slee: de passagier zittend in de slee en de chauffeur achteraan de chauffeur. Geniet ervan! Na de tocht kunnen foto’s van en met de hondjes gemaakt worden.

De andere activiteit van de dag is een tocht per sneeuwscooter van 4 uur die wordt onderbroken voor een korte initiatie ijsvissen. Hierna heb je de keuze tussen de rit naar Santa Claus Village met bijhorend bezoek van +/- 1 uur of een sportieve rit per sneeuwscooter door het Lapse winter wonderland. De keuze kan je ter plaatse maken.

Diner in restaurant Arctic.

Vrije voormiddag of optioneel tocht met e-Fatbike

Ben je vermoeid na de voorbije actieve dagen dan je kiezen om uit te slapen en te profiteren van het late ontbijt (tot 11u00). Mag de invulling van de laatste voormiddag iets actiever dan kan je je inschrijven voor een tocht met e-Fatbikes van +/- 2,5 uur. Deze elektrische fietsen zijn ideaal om de heuvels van Ounasvaara te verkennen. Na de tocht heb je nog de tijd voor een douche vooraleer uit te checken en te vertrekken naar de luchthaven.

Transfer naar de luchthaven en terugreis naar Brussel.

Accommodatie

Check-in
2023-01-26

Check-out
2023-01-29

Valtakatu 18, 96200 Rovaniemi, Finland

Hotel Arctic Light is het meest recente hotel in Rovaniemi centrum vlakbij de restaurants en cafés. Het hotel opende in lente 2015 en werd ondergebracht in het oude stadhuis. Omdat de structuren niet aangepast mochten worden zijn er bijna geen 2 identieke kamers.

Wij voorzien de standaard of Magic kamers. Met een oppervlakte van gemiddeld 26m² zijn deze kamers veel groter dan deze in de andere hotels. De kamers hebben 1 tweepersoonsbed of 2 single bedden. De badkamer heeft een inloopdouche en toilet. In de kamer is er gratis wifi, een espressomachine en minibar. De vloeren zijn allemaal van hout.

Tot de algemene faciliteiten behoren een gym en sauna. De sauna, gelegen op de hoogste verdieping, kan aan de receptie gereserveerd worden. Hier kunnen ook massages geboekt worden. In de lobby vindt u de bar. Door de week is deze geopend tot 23u00, in het weekend iets langer. Vraag ter plaatse naar de correcte openingsuren omdat deze nogal eens kunnen wijzigen.

Het ontbijt wordt geserveerd in restaurant Arctic Boulevard op het gelijkvloers. Het goede ontbijt, samengesteld door de bekende Finse Tv-chef Sara La Fountain wordt op weekdagen geserveerd tussen 7u00 en 10u00, in het weekend tussen 8u00 en 11u00.

Praktische informatie

De COVID-19-reisbeperkingen zijn opgeheven in Finland. Reizigers hoeven geen bewijs te leveren van vaccinatie, herstel van COVID-19 of een negatief testresultaat.

Voor EU-burgers volstaat een identiteitskaart of internationaal paspoort geldig voor de periode van het verblijf. Voor mensen die in België resideren maar een andere nationaliteit hebben volstaat de verblijfskaart NIET! Dit is geen geldig document om mee te reizen. Niet EU-burgers moeten contact nemen met de ambassade om te checken of er bijkomende documenten nodig zijn om naar Finland te reizen. Kinderen dienen ook in het bezit te zijn van een kids-ID.

De winterperiode in Lapland kan al starten in de maand oktober en loopt tot de maand mei in het hoge noorden. De maanden december tot februari zijn de koudste maanden met gemiddelde maximumtemperaturen tussen -7 °C en -10 °C. Uitschieters tot -35 °C komen bijna elke winter wel eens voor. U goed kleden in laagjes is de boodschap!

Om de weersvoorspelling te volgen, adviseren wij om de website van het Fins Meteorologisch Instituut.

De dag met het minste daglicht valt steeds op 21 december. De zon komt dan op om 11u07 en gaat onder om 13u22. Het is uiteraard niet zo dat het ervoor en erna helemaal donker is.  In januari gaan de dagen gemiddeld elke dag bijna 7 minuten meer daglicht geven. Indien u kiest om de reis in de donkerste periode te ondernemen dan passen wij de excursies hier zoveel mogelijk op af.

Check de website Timeanddate voor het overzicht van zonsop- en zonsondergang.

Het noorderlicht of Aurora Borealis is een van de meest spectaculaire natuurfenomenen. Bij velen staat dit hoog op de bucketlist. Jammer genoeg is dit niet op afroep zichtbaar. Het verschijnsel is waarneembaar boven de poolcirkel van de herfst tot begin van het voorjaar. Verder moet er zonneactiviteit zijn, bewolking achterwege blijven en moet artificieel licht zoveel mogelijk afwezig zijn.

De beste tijd van de avond is tussen 21u00 en 01u00. Op de meest toeristische plaatsen gaat men daarom op deze momenten speciale excursies organiseren waarbij men de deelnemers meeneemt naar een locatie ver van lichtvervuiling om de kansen op waarneming te optimaliseren.

Ter plaatse krijgen jullie voor de excursies steeds:

 • 2-delig pak (jas en broek) of onesie
 • Helm met vizier of helm met skibril (extra skibril!)
 • Schoenen

Verder voorziet de lokale organisatie indien gewenst handschoenen, een extra paar sokken en balaclava. Zelf mee te nemen: thermisch ondergoed, skisokken, losse broek of jogging en fleece voor onder het pak te dragen, sjaal, muts, eigen balaclava of handschoenen. Het is niet nodig om een skipak mee te nemen.

Tip: neem een eigen skibril mee indien u er eentje hebt. Op die manier kan u snel van bril wisselen indien de bril bevriest en de zichtbaarheid afneemt.

Fins is de officiële taal en is voor de meesten van ons totaal onverstaanbaar. Het Samisch – of oneerbiedig Laps – wordt nog maar door een zeer beperkte groep mensen gesproken. De meeste Finnen spreken echter redelijk goed Engels zodat er zelden een taalbarrière zal zijn.

Euro. U kan overal met een bankkaart of kredietkaart betalen.

Op café of restaurant verwacht het personeel geen fooien. Uw gids gaat dit wel appreciëren.

In Finland is het 1 uur later in vergelijking met België en Nederland. Alle weergegeven tijden in het programma zijn steeds lokale tijden!

De sneeuwscooter is het vervoermiddel bij uitstek om u door dit winterwonderland te verplaatsen. Bij de meeste excursies die wij aanbieden gebeurt het transport met een sneeuwscooter. Bij de excursies wordt er een onderscheid gemaakt tussen excursies in groep en excursies met een privégids. Privé-excursies zijn wel wat duurder, maar daartegenover staat een veel flexibelere invulling. Zeker voor de iets sportievere rijders gaat dit een enorme meerwaarde zijn.

Het rijden op zich is gemakkelijk. Alle machines zijn automaten. De controle gebeurt bijna uitsluitend met de gashendel. Van zodra je deze lost, komt de sneeuwscooter snel tot stilstand. De rem wordt enkel als back-up gebruikt.

De handvaten en gashendel zijn verwarmd waardoor u niet zo snel koude handen zal krijgen. De temperatuur is naar wens in te stellen. Voor de tweede persoon op de sneeuwscooter zijn er geen verwarmde handvaten. De sneeuwscooters zijn maximaal 2 jaar oud en halen een maximumsnelheid van 110 km/uur. Rustige chauffeurs moeten niet panikeren. Door de 3 verschillende standen bepaalt u zelf snelheid en acceleratie. Voor meerdaagse tochten kan een racemodel aangevraagd worden.

De sneeuwscooters zijn verzekerd tegen ongevallen, maar er blijft een franchise van 1.500 euro per accident. De franchise kan  gedeeltelijk worden afgekocht tot 350 euro per accident. Kostprijs per dag: 25 euro, op voorhand te reserveren of ter plaatse te regelen voor vertrek van de excursie.

Voorwaarden

De annuleringskosten zijn variabel volgens het tijdstip van annulering. De juiste datum van de annulering wordt bepaald door de datum van ontvangst door de organisator. Alle bedragen zijn aangeduid per persoon. Onderstaande kosten slaan op het landarrangement. Kosten verbonden aan de annulatie van vliegtuigtickets zijn variabel, in functie van de ticketvoorwaarden die bij boeking worden doorgegeven.

 • Tot 93 dagen voor afreis: 20% van de totaalprijs
 • Van 92 tot 62 dagen voor afreis: 35% van de totaalprijs
 • Van 61 tot 32 dagen voor afreis: 60% van de totaalprijs
 • Van 31 tot 9 dagen voor afreis: 80% van de totaalprijs
 • Vanaf 8 dagen voor afreis: 100% van de totaalprijs

Naamswijzigingen zijn kosteloos mogelijk voor het landarrangement. Naamswijziging voor een vliegtuigticket is niet mogelijk.

Indien gewenst sluiten wij bij Allianz een annulatie- en bijstandsverzekering af. Kostprijs 7,5% op de reissom. Meer info in het document in bijlage.

Overzicht Reis

2295 €

vanaf prijs, per persoon
Donderdag 26 tot zondag 29 januari 2023, 4 dagen/3 nachten
De vluchten worden uitgevoerd door Finnair. Check-in en handbagage zijn inbegrepen.

26/01  Brussel – Helsinki   07.15-10.50  AY1550

26/01  Helsinki – Rovaniemi   11.55-13.20  AY533

29/01  Rovaniemi – Helsinki   14.00-15.20  AY534

29/01  Helsinki – Brussel   16.40-18.25  AY1545
Verblijf van 3 nachten in hotel Arctic Light (4*+) in een Magic tweepersoonskamer inclusief ontbijt.

Check-in bij aankomst, check-out om 12u00.Inclusief

 • Vluchten met Finnair inclusief 23 kg check-in bagage en 8 kg handbagage
 • Transfers ter plaatse
 • Verblijf van 3 nachten in hotel Arctic Light in een Magic kamer met ontbijt
 • Lunch op 26/1, 27/1 en 28/1
 • Diner op 26/1, 27/1 en 28/1
 • 26/1 – icefloating
 • 27/1 – sneeuwscootertocht van 8 uur (2 personen per sneeuwscooter)
 • 27/1 – bezoek aan de rendierboerderij inclusief kort ritje van 600 meter +sneeuwschoenwandeling
 • 28/1 – huskysafari van 14 km + sneeuwscootertocht van 4 uur (2 personen per sneeuwscooter) + initiatie ijsvissen + optioneel bezoek aan Santa Claus Village
 • Gebruik thermische kleren voor 4 dagen
 • Nederlandstalige begeleiding ter plaatse door ASL Travel


Exclusief

 • Single gebruik van de sneeuwscooter: +145 euro
 • Single gebruik van de kamer: +405 euro
 • Optionele tocht met e-fatbike op 29/1: +105 euro
 • Gedeeltelijk afkoop eigen risico sneeuwscooter: 50 euro (zie rubriek sneeuwscooters)
 • Optionele verzekeringen: zie rubriek voorwaarden