4-daagse Fins-Lapland

Rovaniemi

individuele reisluxealle Lapse activiteiten
Programma

Aankomst op Rovaniemi luchthaven. Opname bagage en meet & greet met een van de lokale gidsen die ons de komende dagen zal begeleiden. Van de luchthaven gaat het naar Lumi Resort, safarihuis van onze lokale agent. Dit is de locatie waar u luncht en de thermische kleren past. Nadat u de goede kleren heeft gekozen is er de transfer naar het hotel.

Namiddag afspraak in de lobby en transfer naar de locatie waar de sneeuwscootertocht vertrekt. Na de rij- en veiligheidsinstructie vertrekt u in groep voor een rit van 3 uur door de donkere Lapse nacht. Omdat de dagen nog steeds vrij kort zijn, zal het om 16u00 al donker zijn. Halverwege de rit wordt gestopt voor een warme kop thee of bessensap aan het houtvuur.

Vandaag staat er een initiatie ijsvissen en een bezoek aan de rendierboerderij op het programma. De volgorde wordt overgelaten aan de inschatting van de gidsen. Wij voorzien voor een groepsreis altijd minimum 2 lokale gidsen waardoor op bepaalde momenten ook aan verschillende snelheden kan worden gereden. Op deze manier kan u altijd optimaal genieten van uw Laps avontuur.

Aan de rendierboerderij maakt u een kort ritje van 600 meter met een rendierslee. Hier wordt ook de lunch geserveerd. Dit gebeurt binnen zodat u de tijd heeft om op te warmen en gebruik te maken van het sanitair.

Na het ontbijt afspraak met de gids in de lobby van het hotel en vertrek naar Lumi Resort voor de huskytocht. Vooraleer te vertrekken met de huskyslee krijgt u eerst nog de rij- en veiligheidsinstructies. Het is vooral kwestie om het voor de hondjes veilig te houden! Zorg ervoor dat jullie voldoende warm zijn gekleed. Vooral op de plaats in de slee kan het koud worden. Halverwege kan van plaats worden gewisseld. Lunch na de huskysafari.

Tijd voor een kop warme thee, koffie of bessensap. Even opwarmen om dan per sneeuwscooter te vertrekken naar het ijshotel, op 25 km van Lumi Resort of een rit van 75 minuten. Hier bezoekt u de ijskamers, het ijsrestaurant, de ijsbar en de ijskapel. Na het bezoek gaat het terug richting Rovaniemi.

Vrije voormiddag.

Transfer naar de luchthaven en terugreis naar Brussel.

Accommodatie

Check-in
2022-02-11

Check-out
2022-02-14

Valtakatu 18, 96200 Rovaniemi, Finland

Hotel Arctic Light is het meest recente hotel in Rovaniemi centrum vlakbij de restaurants en cafés. Het hotel opende in lente 2015 en werd ondergebracht in het oude stadhuis. Omdat de structuren niet aangepast mochten worden zijn er bijna geen 2 identieke kamers.

Wij voorzien de standaard of Magic kamers. Met een oppervlakte van gemiddeld 26m² zijn deze kamers veel groter dan deze in de andere hotels. De kamers hebben 1 tweepersoonsbed of 2 single bedden. De badkamer heeft een inloopdouche en toilet. In de kamer is er gratis WiFi, een espressomachine en minibar. De vloeren zijn allemaal van hout.

Tot de algemene faciliteiten behoren een gym en sauna. De sauna, gelegen op de hoogste verdieping, kan aan de receptie gereserveerd worden. Hier kunnen ook massages geboekt worden. In de lobby vindt u de bar. Door de week is deze geopend tot 23u00, in het weekend iets langer. Vraag ter plaatse naar de correcte openingsuren omdat deze nogal eens kunnen wijzigen.

Het ontbijt wordt geserveerd in restaurant Arctic Boulevard op het gelijkvloers. Het goede ontbijt, samengesteld door de bekende Finse TV-chef Sara La Fountain wordt op weekdagen geserveerd tussen 7u00 en 10u00, in het weekend tussen 8u00 en 11u00.

Praktische informatie

De COVID-19-reisbeperkingen zijn opgeheven in Finland. Reizigers hoeven geen bewijs te leveren van vaccinatie, herstel van COVID-19 of een negatief testresultaat.

Voor EU-burgers volstaat een identiteitskaart of internationaal paspoort geldig voor de periode van het verblijf. Voor mensen die in België resideren maar een andere nationaliteit hebben volstaat de verblijfskaart NIET! Dit is geen geldig document om mee te reizen. Niet EU-burgers moeten contact nemen met de ambassade om te checken of er bijkomende documenten nodig zijn om naar Finland te reizen. Kinderen dienen ook in het bezit te zijn van een kids-ID.

De winterperiode in Lapland kan al starten in de maand oktober en loopt tot de maand mei in het hoge noorden. De maanden december tot februari zijn de koudste maanden met gemiddelde maximumtemperaturen tussen -7°C en -10°C. Uitschieters tot -35°C komen bijna elke winter wel eens voor. U goed kleden in laagjes is de boodschap!

Om de weersvoorspelling te volgen, adviseren wij om de website van het Fins Meteorologisch Instituut.

De dag met het minste daglicht valt steeds op 21 december. De zon komt dan op om 11u07 en gaat onder om 13u22. Het is uiteraard niet zo dat het ervoor en erna helemaal donker is.  In januari gaan de dagen gemiddeld elke dag bijna 7 minuten meer daglicht geven. Indien u kiest om de reis in de donkerste periode te ondernemen dan passen wij de excursies hier zoveel mogelijk op af.

Check de website Timeanddate voor het overzicht van zonop- en zonsondergang.

Het noorderlicht of Aurora Borealis is een van de meest spectaculaire natuurfenomenen. Bij velen staat dit hoog op de bucketlist. Jammer genoeg is dit niet op afroep zichtbaar. Het verschijnsel is waarneembaar boven de poolcirkel van de herfst tot begin van het voorjaar. Verder moet er zonneactiviteit zijn, bewolking achterwege blijven en moet artificieel licht zoveel mogelijk afwezig zijn.

De beste tijd van de avond is tussen 21u00 en 01u00. Op de meest toeristische plaatsen gaat men daarom op deze momenten speciale excursies organiseren waarbij men de deelnemers meeneemt naar een locatie ver van lichtvervuiling om de kansen op waarneming te optimaliseren.

Ter plaatse krijgen jullie voor de excursies steeds:

 • 2-delig pak (jas en broek) of onesie
 • Helm met vizier of helm met skibril (extra skibril!)
 • Schoenen

Verder voorziet de lokale organisatie indien gewenst handschoenen, een extra paar sokken en balaclava. Zelf mee te nemen: thermisch ondergoed, skisokken, losse broek of jogging en fleece voor onder het pak te dragen, sjaal, muts, eigen balaclava of handschoenen. Het is niet nodig om een skipak mee te nemen.

Tip: neem een eigen skibril mee indien u er eentje hebt. Op die manier kan u snel van bril wisselen indien de bril bevriest en de zichtbaarheid afneemt.

Fins is de officiële taal en is voor de meesten van ons totaal onverstaanbaar. Het Samisch – of oneerbiedig Laps – wordt nog maar door een zeer beperkte groep mensen gesproken. De meeste Finnen spreken echter redelijk goed Engels zodat er zelden een taalbarrière zal zijn.

Euro. U kan overal met een bankkaart of kredietkaart betalen.

Op café of restaurant verwacht het personeel geen fooien. Uw gids gaat dit wel appreciëren.

In Finland is het 1 uur later in vergelijking met België en Nederland. Alle weergegeven tijden in het programma zijn steeds lokale tijden!

De sneeuwscooter is het vervoersmiddel bij uitstek om u door dit winter wonderland te verplaatsen. Bij de meeste excursies die wij aanbieden gebeurt het transport met een sneeuwscooter. Bij de excursies wordt er een onderscheid gemaakt tussen excursies in groep en excursies met een privégids. Privé excursies zijn wel wat duurder maar daartegenover staat een veel flexibelere invulling. Zeker voor de iets sportievere rijders gaat dit een enorme meerwaarde zijn.

Het rijden op zich is gemakkelijk. Alle machines zijn automaten. De controle gebeurt bijna uitsluitend met de gashendel. Van zodra je deze lost komt de sneeuwscooter snel tot stilstand. De rem wordt enkel als backup gebruikt.

De handvaten en gashendel zijn verwarmd waardoor u niet zo snel koude handen zal krijgen. De temperatuur is naar wens in te stellen. Voor de tweede persoon op de sneeuwscooter zijn er geen verwarmde handvaten. De sneeuwscooters  zijn maximaal 2 jaar oud en halen een maximumsnelheid van 110 km/uur. Rustige chauffeurs moeten niet panikeren. Door de 3 verschillende standen bepaalt u zelf snelheid en acceleratie. Voor meerdaagse tochten kan een racemodel aangevraagd worden.

De sneeuwscooters zijn verzekerd tegen ongevallen maar er blijft een franchise van 1.500 euro per accident. De franchise kan  gedeeltelijk worden afgekocht tot 350 euro per accident. Kostprijs per dag: 25 euro, op voorhand te reserveren of ter plaatse te regelen voor vertrek van de excursie.

Voorwaarden

De annuleringskosten zijn variabel volgens het tijdstip van annulering. De juiste datum van de annulering wordt bepaald door de datum van ontvangst door de organisator. Alle bedragen zijn aangeduid per persoon. Onderstaande kosten slaan op het landarrangement. Kosten verbonden aan de annulatie van vliegtuigtickets zijn variabel, in functie van de ticketvoorwaarden die bij boeking worden doorgegeven.

 • Tot 93 dagen voor afreis: 20% van de totaalprijs
 • Van 92 tot 62 dagen voor afreis: 35% van de totaalprijs
 • Van 61 tot 32 dagen voor afreis: 60% van de totaalprijs
 • Van 31 tot 9 dagen voor afreis: 80% van de totaalprijs
 • Vanaf 8 dagen voor afreis: 100% van de totaalprijs

Naamswijzigingen zijn kosteloos mogelijk voor het landarrangement. Naamswijziging voor een vliegtuigticket is niet mogelijk.

Indien gewenst sluiten wij bij Allianz een annulatie- en bijstandsverzekering af. Kostprijs 7,5% op de reissom. Meer info in het document in bijlage.

Overzicht Reis

1950 €

vanaf prijs, per persoon
Vrijdag 11 tem maandag 14 februari, 3 nachten
De vluchten worden uitgevoerd door Finnair. Check-in en handbagage zijn inbegrepen.

11/02  Brussel – Helsinki   07.30-11.00  AY1550

11/02  Helsinki – Rovaniemi   12.10-13.30  AY533

14/02  Rovaniemi – Helsinki   14.10-15.30  AY534

14/02  Helsinki – Brussel   16.40-18.20  AY1545
Verblijf van 3 nachten in hotel Arctic Light (4*+) in een arctic tweepersoonskamer inclusief ontbijt.

Check-in bij aankomst, check-out om 12u00.Inclusief

 • Vluchten met Finnair inclusief 23 kg check-in bagage en 8 kg handbagage
 • Transfers ter plaatse
 • Verblijf van 3 nachten in hotel Arctic Light in een arctic kamer met ontbijt
 • Lunch op 11/2, 12/2 en 13/2
 • 11/2 – avondsafari van 3 uur, 2 personen per sneeuwscooter
 • 12/2 – sneeuwscootersafrai van 8 uur, 2 personen per sneeuwscooter
 • 12/2 – inititatie ijsvissen + bezoek aan de rendierboerderij inclusief kort ritje van 600 meter
 • 13/2 – huskysafari van 10 km + sneeuwscootertocht naar het Arctic Snow hotel inclusief bezoek, 2 personen per sneeuwscooter
 • 14/2 – vrije voormiddag
 • Gebruik thermische kleren voor 3 dagen


Exclusief

 • Single gebruik van de sneeuwscooter: +200 euro
 • Diners
 • Single gebruik van de kamer: +395 euro
 • Gedeeltelijk afkoop eigen risico sneeuwscooter: zie rubriek sneeuwscooters
 • Optionele verzekeringen: zie rubriek voorwaarden