Namaste! Welkom in Kathmandu Bekijk fotoreportage

Namaste! Welkom in Kathmandu

Woensdag 28 november 2012

 

Verslapen! Wekker gezet om 7u00, ’s morgens onmiddellijk afgezet en dadelijk terug in slaap gevallen om iets na half acht recht te veren met de wetenschap dat er iets niet klopte. De dag startte dus in vijfde versnelling: douchen, koffers pakken en ontbijten binnen de 45 minuten. Greet kan ernorm genieten van deze ochtendlijke stressmomenten!

Uiteindelijk slaagden wij erin om op tijd uit te checken en de transfer naar de luchthaven te halen op het voorziene tijdstip. Voor internationale vluchten is het immers – volgens onze agent – verplicht om 3 uur voor vertrek aanwezig te zijn. Ons bescheiden tegenpruttelen  van de dag ervoor kon hier niets aan veranderen. Op de luchthaven  aangekomen bleek de check-in voor onze vlucht naar Kathmandu nog niet eens geopend. Tof!!

Na aankomst in Kathmandu en het ter plaatse kopen van het visum (25 USD pp) ging het richting hotel Dwarika’s. Het eerste dat opviel was het chaotische verkeer. Geen schattig voormalig hippiecentrum maar een heuse miljoenenstad die blijkbaar de laatste 20 jaar een enorme groei heeft gekend door het aantrekken van veel plattelandsbewoners.

Hieruit blijkt hoe slecht voorbereid ik (wij) aan de reis ben begonnen. Voor het eerst maken wij een rondreis met privé gids/chauffeur waardoor de noodzaak tot uitvlooien van alle details niet nodig was. Blijkbaar is het ook niet alleen bij ontbrekende details gebleven. De voorbije reizen (Argentinië, Namibië, Cuba, Thailand & Cambodja) hebben wij immers volledig zelf ingevuld ter plaatse. Enige uitzondering was de reis naar Botswana & Zimbabwe maar dat was gewoon niet vergelijkbaar.

Dit geheel ter zijde. Namiddag brachten wij een bezoek aan de Boudhanath Stupa. Gebouwd in de 5de eeuw is dit één van de grootste stupa’s ter wereld. Iedereen heeft wel eens beelden gezien van gelovigen en minder gelovigen (zoals ik) die rond de stupa wandelen en met de rechterhand de gebedsrollen ronddraaien. Rond het plein liggen talloze restaurantjes, hotelletjes en bezinnings- en gebedscentra. Hier kan onze regering misschien eens op retraite komen op zoek naar het licht en verlichting!

’s Avonds aten wij in het Japanse restaurant van ons hotel. Ondanks dat het niet de beste sushi was die wij al geproeft hebben, was het een heel leuke ervaring.  Een leuke afsluiter van de dag. Hotel Dwarika’s mag er anders wel zijn. Super service, 88 kamers in Nepalese stijl, 3 restaurants, een leuk café, buitenzwembad en een SPA. Ik kan het iedereen aanbevelen.

 

Donderdag 29 november 2012

Opstaan in het duister. Niet omwille van een elektrische panne maar voor de ‘scenic mountain flight’ langs de Himalaya. Afspraak om 6u15 op de kleine lokale luchthaven van Kathmandu. Ons vliegtuig was ons niet onbekend. Een Beechcraft 1900D met 19 plaatsen. Dit is het zelfde toestel als de OO-PHB uit de vloot van ASL waarmee wij de skivluchten naar Ischgl, St Anton en St Moritz organiseren.  Onze uitvoering is echter wel een heel stuk luxueuser.

De rondvlucht van een uur was leuk maar zeker niet onvergetelijk. Onze plaatsen – pal op de vleugel – droegen ook niet bepaald bij tot de ervaring. Een foto maken zonder stuk vleugel bleek een hele opgave. Uiteindelijk mochten wij een verre blik werpen op de Mount Everest vooraleer terug te keren naar Kathmandu en de taxirit naar het hotel voor het (prima) ontbijt.

Daarna startte een culturele rondrit door Kathmandu met bezoeken aan Patan Durbar Square, de Swayumbunath Stupa en Kathmandu Durbar Square. De tempels waren mooi, de geschiedenis ervan saai maar het  dagelijkse leven dat zich er in alle geuren en kleuren rond afspeelt, ronduit adembenemend. Dit was het Kathmandu zoals ik het mij had voorgesteld! Ik zag de ogen van Greet blinken van contentement.

Als afsluiter van de stadstour maakten wij een rondrit met een riksja door Kathmandou. Niet zo spectaculair als deze in Old Dehli maar zeker een aanrader.

De dag werd afgesloten met een diner in het restaurant van het hotel. Het eten smaakte zoals de voorbije dag … super! Wij kijken al uit naar onze terugkeer naar dit hotel. Voor de laatste avond reserveerden wij een 12-gangen menu in het Nepalese restaurant. De verwachtingen staan hoog gespannen.

 

Vrijdag 30 november 2012

Geen vroege wekker maar uitslapen tot 8u00. Na het ontbijt ging het terug naar de regionale luchthaven voor de vlucht naar Bharatpur. Ook nu weer zorgde Buddha Air voor een veilige maar enigszins vertraagde vlucht.  Onze chauffeur van de voorbije dagen was de avond ervoor al per wagen vertrokken en stond ons bij aankomst al zwaaiend op te wachten.

De rit van de luchthaven naar het Tiger Land Safari Resort duurde met zijn 40 minuten langer dan de vlucht uit Kathmandu (30 minuten). De toestand van het wegennet draagt dan ook niet echt bij tot een vlot verkeer. Het aantal putten overtreft dan ook ruimschoots het aantal inwoners van Nepal (27 miljoen).

Bij aankomst kregen wij dadelijk een ‘chicken curry’ voorgeschoteld die met veel smaak werd gegeten. Het resort bestaat uit een enkele tientallen hutjes die eenvoudig zijn maar alle comfort bieden. Veel alternatieven zijn er hier trouwens niet.

In de namiddag stond nog de olifantensafari op het programma. Samen met een Amerikaans koppeltje gingen wij vanop een olifant op zoek naar neushoorns, tijgers en andere exotische schoonheden. 2 uur later moesten wij het stellen met een hert, 1 krokodil – waarvan ik mij afvroeg of deze nog wel leefde – en 1 pauw. Toen het personeel vroeg hoe het was geweest en wij eerlijk antwoordden dat het wel plezant was maar dat er niet zo veel te zien was, kregen wij als verklaring dat de lokale bevolking nu tijdelijk toegang heeft tot het park (Chitwan National Park) om gras snijden waarmee zij hun daken maken en herstellen. Daardoor zijn de al zeer schuwe dieren nog veel moeilijker te vinden. Leuk weetje!

Het diner was in buffetvorm: soep, varkensvlees met een champignonsaus, pasta, broccoli en worteltjes. Eenvoudig maar lekker. Voor de 2 groepen senioren kon het niet snel genoeg gaan: spurten naar het buffet en schransen als uitgehongerden. Nog voor wij onze soep uit hadden, stonden sommigen als voor de tweede keer aan het buffet. Niet te schatten!