Sydney View photo report

Sydney

Dinsdag 25 oktober (Sydney per fiets)

Opgestaan met een stralende zon. Goed geslapen in één van de beste hotelbedden die we tijdens onze rondreis hebben gehad. Het continentale ontbijt was oké. Omdat het hotel gratis fietsen ter beschikking stelt besloten wij er dadelijk gebruik van te maken.

De fietsen waren niet van vijfsterren-niveau. Klagen is hier echter niet op zijn plaats, voor iets dat je gratis ter beschikking had gekregen. Wij besloten dadelijk langs het water richting Royal Botanic Gardens te fietsen. Om er te raken moest ik veldrijdersgewijs de fiets ettelijke trappen op sleuren. En dat tot twee maal toe want voor Greet was dat niet echt haalbaar.

De dag begon dus met een kleine inspanning. De beloning volgde echter bijna onmiddellijk. Na een paar minuten hadden wij al het meest iconische gebouw van Australië in zicht: The Sydney Opera House. Het uitkijkpunt op het puntje van Farm Cove onthulde het in de zon badende Opera House met Sydney Bridge op de achtergrond. Een fantastisch beeld dat wij deelden met een onophoudelijke stroom Chinezen. Geloof mij, enkel in China ga je meer Chinezen tegenkomen dan in Australië. Het deed echter niets af aan de pret. Wij fietsten rustig verder en verwonderden ons over de afwezigheid van andere tweewielers. Toen wij aan de poorten van het Opera House toekwamen werd het waarom ons duidelijk. Op de grond voor iedere poort stond een groot verbodsteken voor fietsers (richting park) geschilderd. Door onze onorthodoxe intrede in het park hadden wij dit gemist. Bij het plaatsen van de verbodstekens ging men er niet van uit dat men de fiets de trappen op zou sleuren. Dit leuke ritje pakken ze ons in ieder geval niet meer af.

De fietsen werden geparkeerd aan de opera en Greet begon het ding vanuit alle hoeken en kanten te fotograferen. Toen de eerste golf van opwinding was gaan liggen, dronken wij een goede cappuccino en een spuitwater op het immens grote terras van de Opera House. Ook toen viel het weer op hoe gedisciplineerd het er in Australië aan toe gaat. Geen gedrum en voorkruipen bij de kassa's. Iedereen wachtte rustig en beleefd zijn/ haar beurt af.

Na de koffie ging het verder via het zeer drukke Circular Quay, richting Brooklyn Bridge. Het was even zoeken voor wij de fietstoegang tot de brug vonden. Ook nu moesten weer enkele trappen bestegen worden. Het was ons al lang duidelijk dat Sydney niet bepaald een fiets-vriendelijke stad is. Sydney Bridge werd voltooid in 1932 en wordt dagelijks gebruikt door zo'n 150.000 wagens. Het brugdek ligt 59 meter boven het zeeniveau.

Vooraleer terug te keren lunchten wij nog snel in een lokaal Thais restaurantje. 20 euro voor ons tweeën voor elk een schotel en een drankje. Op terugweg naar het hotel besloten wij maar wijselijk om - fiets in de hand - door het park te wandelen. Het was even zoeken naar een uitgang per fiets. Uiteindelijk vonden wij een wandelbrug over de drukke baan met een lift aan de andere kant. Niet echt een fietslift want de 2 fietsen samen was onmogelijk en ik moest mijn stuur draaien zodat mijne vélo in de lieft gewrongen kon worden. Het goede nieuws was dat wij op 250 meter van het hotel uitkwamen. 

Moe van het fietsen besloten wij om in één van de restaurants aan het hotel te eten. De keuze viel op de Kingsleys, gespecialiseerd in steak. Het eten was lekker maar een echt goede bearnaise kunnen ze hier niet maken. Voor de tweede keer was het een afkooksel van onze Belgische versie. 

 

Woensdag 26 oktober (hop-on hop-off bus)

Wij kochten dadelijk maar een 48-uren pas zonder bijkomende toegangtickets voor allerhande attracties en dit ondanks herhaaldelijk aandringen van de buschauffeur. Ik denk dat de leperd hier een commissie op krijgt. Eerste stop: Fish Market. Het was even schrikken toen wij er aankwamen. Een reeks lelijke pakhuizen aan een nog lelijkere parking. Op een slechte dag zou ik mij gewoon stante pede hebben omgedraaid.  

Gelukkig was het niet zo'n dag. De vismarkt (open tot 15u00) bleek een geweldige, voornamelijk Aziatische, attractie te zijn. Verse vis waaronder levende reuze krabben en kreeften werden aangesleept en verkocht. Gerechten worden ter plaatse bereid en verkocht voor onmiddellijke of latere consumptie. Het was fascinerend om ver- en aankopers bezig te zijn. Ondanks het feit dat wij nog geen 2 uur daarvoor hadden ontbeten, kochten wij toch wat verse sushi om buiten op te eten. En of het smaakte! Ook de smoothiebar kon ik niet passeren zonder eentje voor onderweg mee te nemen. Dit bezoek is een must voor iedere bezoeker aan Sydney zonder visallergie. 

Van de vismarkt ging het te voet verder richting Darling Harbour. Het bleek een leuke wijk met veel restaurantjes. Je vind er ook het Star Casino en Lyric Theatre. Aan het water liggen nog veel meer restaurants alsook het National Maritime Museum. Hadden wij een dag langer in Sydney geweest dan hadden wij dit zeker bezocht.

In de buurt van King Street Wharf namen wij de bus tot Sydney Harbour Bridge. De namiddag werd afgesloten met een boottochtje door de haven. De sterke wind maakte dat het fris aanvoelde. De wind zorgde er ook voor dat ik niet helemaal in slaap viel. Het was nu al knikkebollen. Greet had geen last van plotse moeheid. Ik denk dat ze een foto of 200 gemaakt heeft.

Met de rode bus ging het terug naar het hotel. Achter ons hotel ligt een marinebasis van het leger en hierachter - voor de geïnteresseerden - de wijk met backpacker hotelletjes en hostals, goedkope restaurants en zaken waar getrouwde mannen niet mogen komen. De bus hop on hop off bus passeerde in omgekeerde volgorde beide locaties vooraleer te stoppen aan ons hotel.

Het diner bij Sake had ik 's morgens al online geboekt. Het was een voltreffer! Het was de tweede beste Japanner ooit, na de zaak in Buenos Aires. De Chef's Menu kan ik ten zeerste aanbevelen: selectie van sashimi - ceviche van tonijn - wagyu tartaar - king crab tempura - eend - nigiri & roll - chocolade  fondant. Het was smikkelen geblazen!

 

Donderdag 27 oktober (Sydney Tower)

Korte rit met de bus tot aan Hyde Park waarbij je een aantal van Sydney's oudere gebouwen passeert waaronder de State Library, Parliament of NSW, Sydney Hospital, Hyde Park Barracks (oude gevangenis) en St Mary's Cathedral. Wij bezochten geen van allen en wandelden door tot Sydney Tower, het hoogste gebouw van de stad. Wij betaalden voor de lift naar het uitkijkplatform en de Skywalk. Prijs pp: 70 AUD. Eens boven had ik al spijt van de optie Skywalk. Blijkt dat je in een onnozel pakje wordt gestoken en vastgeketend wordt aan een rail om de potentiële springers alle kansen te ontnemen. Erger: het was verboden om het fototoestel mee te nemen. Voor de panorama's moesten wij het dus doen met de foto's vanachter het glas. Niet bepaald ideaal! Gelukkig maakte gids Christian alles goed met zijn grappige uitleg en commentaar. De rondgang buiten duurde ruim 45 minuten en je krijgt Sydney in volle 360° te zien. 

Lunch in de foodcorner op de vijfde verdieping van het gebouw voordat wij het Queen Victoria gebouw bezochten. Tegenwoordig wordt dit ingenomen door winkels, nu al in Kerstsfeer. Een beetje vroeg als je het mij vraagt!

Toen we bij het hotel aankwamen was het halfvijf. Greet had om halfzeven afgesproken met Pascale Desplentere. Deze Tongerse schone was een dag eerder in Sydney aangekomen en gaat hier voor 4 jaar aan de slag voor haar firma. Het werd een hele gezellige laatste avond in Sydney. Na het diner bij de Italiaan werken de nachtfoto's van Sydney's verlichte skyline gemaakt en sloten wij de avond af met 'sparkling wine' (dames) en corona (ikke). Pascale heeft de aangename taak meegekregen om de,Australiërs wat achter hun veren te zitten. Ik kan mij hier best iets bij voorstellen. NO WORRIES! Het lijkt wel de nationale slagzin en de geeft misschien het best weer hoe de Aussies in het leven staan. Wij wensen Pascale in ieder geval bij deze nog eens heel veel succes in deze verre uitdaging!

 

Vrijdag 28 oktober (Bye bye Australia!)

Uitslapen, ontbijten, koffers pakken en per taxi naar de luchthaven. De souvenirs voor Iza, Lotta, Lies en Wout werden op de luchthaven gekocht vooraleer de lange terugreis naar Europa te beginnen. Bye bye Australia, you've been great!